Pijnklachten na extractie/chirurgie

U heeft een kleine kaakchirurgische behandeling ondergaan. Er kunnen nabezwaren optreden:

 

1. Pijn.

2. Zwelling in en rond de mond, soms gecombineerd met een “blauwe plek”. Deze zwelling kan aanzienlijk zijn.

3. Beperkte mondopening.

4. Pijn bij slikken of wat moeilijker slikken.

5. Algemeen gevoel van ziek-zijn en een verhoogde temperatuur (tot ± 38,5° C)

 

Deze nabezwaren nemen na 3 à 4 dagen af en duren normaal niet langer dan 1 week.

Meestal is een druktampon op het wondje gedaan. Deze druktampon dient u 60 minuten onder lichte druk ingeklemd te houden tussen boven- en onderkaak. Dit is om een goed bloedstolsel te laten ontstaan, wat de wond afdekt. Dit stolsel is belangrijk voor een snelle en goede genezing. Zuig dus niet aan de wond en spoel niet te krachtig. Dit kan het beschermende bloedstolsel beschadigen, wat vaak een langzamere genezing geeft.

De eventueel aangebrachte hechtingen lossen vanzelf op.

Kleine nabloedingen kunnen optreden. Deze kunt u stelpen door nogmaals een opgevouwen gaasje (geen watten!) op de wond te leggen en hier 60 minuten op te bijten.

De bewegingsbeperking en eventuele slikklachten zullen binnen enkele dagen verdwijnen en duren meestal niet langer dan een week.

Pijn kan worden bestreden met de aan u voorgeschreven pijnstiller of Paracetamol. Lees voor het gebruik eerst de bijsluiter en neem nooit meer dan de maximale dosering!

GEADVISEERDE PIJNSTILLER: PARACETAMOL 500MG.

DOSERING: NA VERWIJDEREN TAMPON  2 TABLETTEN, DAARNA ELKE 4 UUR 1 TABLET

Ook Ibuprofen kan gebruikt worden, maar niet door iedereen. Dit middel heeft meer en ernstiger bijwerkingen (bijsluiter!) en moet, in verband met de kans op nabloeding, niet de eerste dag ingenomen worden. Ook hier geldt: zeker niet meer innemen dan de maximale dosering!

Voor een ongestoorde wondgenezing is een goede mondhygiëne d.m.v. tandenpoetsen en flossen, stokeren of ragergebruik noodzakelijk. Wanneer u dit voorzichtig doet in de directe nabijheid van de wond en evt. hechtingen, kan dit zonder problemen gedaan worden.

Zacht voedsel is aan te raden. In ieder geval voorzichtig zijn met harde korsten, toast, etc. Gebruik niet alleen melkproducten, maar eet gevarieerd. (pasta, tartaar, vis, stamppot, soepen, zacht fruit, etc.) Vermijd hete dranken en  heet voedsel.

Roken verstoort de wondgenezing, geadviseerd wordt dit de eerste 24 uur na de ingreep niet of nauwelijks te doen. Wees matig met alcohol. Alcoholgebruik verhoogt de kans op nabloeding.

De zwelling kan soms iets worden beperkt, door op het behandelde gebied (wang, lip) een plastic zak met ijsklontjes in een nat washandje te houden. Wisselend 10 minuten erop en 10 minuten eraf. Dit dan 4 x herhalen.

Mochten er in uw ogen toch complicaties optreden, dan kunt u contact opnemen met de praktijk of, indien de praktijk gesloten is, met de waarnemend tandarts.