De mondhygiënist

Wat doet de mondhygiënist ?
De mondhygiënist richt zich primair op de preventie van gaatjes (cariës) in tanden en kiezen en op het voorkomen van tandvleesaandoeningen. 

De mondhygiënist:

  •  Brengt de mondsituatie in kaart, screent op tandheelkundige afwijkingen en stelt een passend behandelplan op;
  • Maakt gebitsafdrukken, doet bacterieel onderzoek en maakt (in opdracht van de tandarts) röntgenfoto’s;
  • Geeft uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en het effect van voedingsgewoonten, effecten van roken en afwijkend mondgedrag (zoals duimen) op het gebit;
  • Geeft voorlichting en instructies over gebitsverzorging, zoals het gebruik van tandenstokers, ragers en mondspoelmiddelen;
  • Verwijdert plaque, tandsteen en aanslag en maakt worteloppervlakken glad, zo nodig met behulp van verdoving;
  • Brengt gebitsbeschermende middelen aan, zoals fluoride;
  • Brengt een ‘laklaag’ op tanden en/of kiezen aan en polijst vullingen;
  • Vult kleine gaatjes, in opdracht van de tandarts;
  • Bepaalt samen met de patiënt hoe zij hun hele leven lang een gezonde, schone mond kunnen hebben en houden!

 

Waarom?
Een leven lang een gezonde, schone mond. Wie wil dat niet? Door goed te poetsen en tussen de tanden en kiezen te reinigen, kunt u uw mondgezondheid zelf positief beïnvloeden. Maar de mondhygiënist, als specialist op het gebied van preventieve mondzorg, kan een extra belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van uw mondgezondheid (gebit, tandvlees en mondhygiëne)!

Advies
Soms kan een bepaalde aandoening of ziekte de kwaliteit van het gebit en tandvlees beïnvloeden, of andersom. Denk bijvoorbeeld aan bij diabetes, of hart- of vaatziekten. Ook tijdens de zwangerschap is regelmatig bezoek aan de mondhygiënist zeer aan te raden.

Regelmatig onderhoud
Ieder gebit kan te maken krijgen met tandsteen of aanslag. Ook gevoelige tandhalzen en teruggetrokken of bloedend (ontstoken) tandvlees zijn veelvoorkomende ongemakken. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het verstandig om al vanaf jonge leeftijd regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. Iedereen kan rechtstreeks bij de mondhygiënist terecht. Ook als u gaatjes (cariës) heeft, of last hebt van een slechte adem, kan de mondhygiënist uitkomst bieden. Deze ‘aandoeningen’ betekenen lang niet altijd dat er sprake is van een slecht gebit. Maar het is wel belangrijk dat de mondhygiënist ze behandelt om erger te voorkomen. Of liever nog, dat u samen met de mondhygiënist de aandoeningen voor bent met regelmatig onderhoud. Preventieve mondzorg dus.

 

Kosten
De behandeling wordt uitgevoerd in een aantal stappen. De stappen in de behandeling zijn vastgelegd in een zogenaamd behandelprotocol. De mondhygiënist kan u uitleggen welke behandelingen er moeten worden uitgevoerd om uw tandvlees weer gezond te krijgen en te houden. U dient er op te rekenen dat u een aantal malen bij de mondhygiënist terug moet komen voordat een gezond eindresultaat verkregen is. Voor een gezond eindresultaat is een goede mondhygiëne onontbeerlijk.
De mondhygiënist kan u ook vertellen wat de behandeling zal gaan kosten.
Of u de kosten van de behandeling vergoed krijgt, dient u na te gaan bij uw ziektekostenverzekeraar.
Ziet u om een of andere reden af van behandeling van uw tandvleesproblemen, dan is dat uw eigen verantwoordelijkheid. De mondhygiënist zal dit noteren in uw behandeldossier. U dient er echter rekening mee te houden dat bij een volgende controle blijkt dat de conditie van uw tandvlees verder achteruit is gegaan.