Algemene nazorg
Het is belangrijk dat u weet wat u na uw behandeling kunt doen om uw gebit optimale zorg te bieden. Zo weet u precies wat u kunt verwachten. Op deze pagina vindt u daarom informatie over nazorg die in het algemeen geldt na een tandartsbehandeling.
Pijnbestrijding na de verdoving
Wanneer de plaatselijke verdoving is uitgewerkt (na twee tot drie uur), kunt u te maken krijgen met pijn. Gelukkig is deze pijn goed te bestrijden met de pijnstillers die de tandarts u heeft voorgeschreven. Let wel op dat u de bijsluiter goed doorneemt en de voorgeschreven dosering niet overschrijdt.
Wat te doen bij een zwelling?
Het is mogelijk dat uw wang of lip dik wordt als gevolg van een ingreep. Hoewel dit een normale reactie is, kunt u de zwelling verminderen door dit gebied te koelen. Bijvoorbeeld met een icepack of een washandje met ijsklontjes. Tot twee uur na de behandeling heeft dit nut. Na drie tot vier dagen na de behandeling neemt de zwelling vanzelf af. Het is ook mogelijk dat een bloeduitstorting ontstaat. In dat geval blijft uw wang wat langer dik en verkleurt deze. Dit is echter geen ernstige situatie: u hoeft zich geen zorgen te maken.
Optimale zorg voor uw gebit.
Wat u wel en niet kunt doen in de eerste dagen:
- Voer geen zware lichamelijke inspanningen uit na uw behandeling. Hierdoor kunnen uw pijnklachten namelijk toenemen;
- Nuttig de eerste dag enkel zachte voeding en (bij voorkeur) enkel lauwe voeding en dranken;
- Poets voorzichtig in de buurt van de eventuele wond;
- Spoel uw mond niet in de eerste 24 uur, want dan kan het stolsel dat in de wond ontstaat gaan losraken en zo ontstaat er een nieuwe bloeding. Vanaf de tweede dag kunt u spoelen met lauw, zout water (een theelepel zout per halve liter water) of met een voorgeschreven mondspoelvloeistof.
- Vermijd alcohol en roken na uw behandeling. Roken heeft namelijk een negatieve invloed op de wondgenezing en alcohol vergroot de kans op nabloedingen.
Een behandeling met hechtingen
De hechtingen die wij aanbrengen lossen binnen twee tot drie weken vanzelf op. Enkel in uitzonderlijke situaties - waarin wij ander hechtmateriaal moeten gebruiken - is een tweede bezoek nodig om de hechtingen te verwijderen.
Neem contact op voor persoonlijk advies